emmylaursen!

Kategori: Tankar & åsikter

FRÃ…GESTUND

Det var längesedan nu och en hel del har hänt 2017. Vi köpte Geof, jag tog studenten, flyttade hemifrån, började jobba och så vidare. Har ni några funderingar så shoot!

Bildresultat för frågestund

Bildresultat för iphone emojis

Q/A- Hästarna inför 2018

Q: Vad har du för planering och mål med hästarna 2018?

A: Stokes- Han kommer få gå träningar och åka med Geof när han ska ut på tävling. Stokes börjar bli till åren, så tävlingstiden är nog förbi men han har alldeles för mycket energi för att bli någon pensionär eller promenadhäst. Samtidigt så kommer han alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, min lilla skruttponny. Så planering och planering, det finns väl egentligen ingen specifik för honom. Vi ska ha roligt och försöka göra så mycket som möjligt ihop!

Geof- Denna herren har vi större mål med för 2018. Jag har börjat hitta en hel del knappar på honom, men självklart finns det mer att lära. Nu inför tävlingsdebuten kommer jag jobba mycket med dels hans kondition, men även mycket styrka och lydnad. Har pratat en del med min tränare och att träna på att rida relaterade avstånd är väldigt bra, för oss båda då jag gärna kan bli lite kvar i handen och har svårt för att rida fram ibland. Inget fel på hästen- bara jag som hela tiden håller lite för mycket.

Om allting går som det ska blir det tävlingsdebut den 3:e mars i Gagnef. Som jag har skrivit känns det bra, då det är en plats som han har varit på förut, det är stora ytor och min tränare kommer vara där. Många plus vilket gör det till en favorit till debuten. Höjd är väl någonting som jag har tänkt lite på och om allting går som det ska- på träningar- så kommer jag debutera 1m alternativt 90cm om inte allting känns så bra. Målet är att ha tävlat 110 cm innan årets slut. Jag vill självklart upp i klasserna, men skynda långsamt är det bästa. Med mig i bakhuvet måste jag också ha att Geof endast är 6 år och blir 7 år i mars. Det gäller mest att skapa en stabil och bra grund för honom, positiva upplevelser, så han sedan kan bygga vidare på det i livet.

Nyårslöften??

Detta med nyårslöften. Jag tycker bara att jag glömmer bort mina hela tiden. Kanske för att de inte är så viktiga för min del. Oavsett, så har jag faktiskt ett nyårslöfte till mig själv detta året och det är att våga misslyckas och följa magkänslan. Okej, det kanske är två men jag räknar det som ett. Misslyckas är något som jag (precis som varenda tonåring tror jag) är stundtals riktigt obekväm med. Tråkigt nog så är det en sådan enkel sak som gör att man inte lever sitt liv till fullo.

2018 ska även bli en bra tävlingsår har jag bestämt mig för. Vi kommer främst att satsa med Geof och Stokes kommer få åka med på lite träningar och även någon tävling. Planen med Geof är att den officiella debuten ska göras den 3:e mars i Gagnef. Dels för att det är mycket plats där och för att jag har tränat på den anläggningen tidigare med honom, så det blir ett ställe han är van med. Lite oklart vad jag siktar på att rida för höjd, men det är egentligen inte det viktigaste. Debuten får man alltid ta med en nypa salt.

Jag ska även försöka lägga ner lite mer tid på bloggen, så det blir lite mer jämn kvalité. Nu på sista tiden har det blivit svajigt, dels för jobbet tar en hel del tid och dels för att jag inte har haft en dator som har fungerat perfekt. Måste även bara poängtera att for.me's app är under all kritik. Så fruktansvärd dålig och tråkigt att de inte lägger mer tid på den.. 

Men hörrni, något som fortfarande är lite roligt är att jag har kvar mitt .se-domän trots att jag bara provade gratis i ett år men det verkar ha förlängts. Ibland ska man ha tur ;)

2018, bring it on.

<

 

Årsresumé del 2

- Jag tog studenten. Vet inte men detta var nog en av de bästa och största dagarna i hela mitt liv. Så skrämmande att inte veta vad man ska göra i livet, men ändå så sjukt att ha alla möjligheter. Jag kämpade verkligen för mina betyg och är oerhört stolt över dom. Jag och min ursprungsklass var med om en helvetesresa men vi klarade oss tillsammans genom allt. Träffade så mycket nya människor och många nya vänner. Sen värmer det alltid lite extra i hjärtat när ens föräldrar är stolt över en.  

- Den 1:a september var det dags. Jag och Emil flyttade ihop. Med handen på hjärtat var det helt rätt beslut och jag tycker inte alls att vi gjorde det för tidigt. Vi hade bara varit tillsammans i 6-7 månader så det är klart att man var lite orolig för en del grejer, men allting har blivit så bra. Vi har format vårt egna lilla kryp-in och vi trivs superbra. 

- En sak som självklart ska vara med är när det var dags för KM på ridklubben. Båda hästarna levererade på topp! Geof med en fin debutrunda trots att allting var kaos ute med både blåst och regn. Stokes ville inte vara sämre han heller och vad därför felfri i både grunden + omhoppningen. Toppade allting med att även vara snabbast, vilket ledde till vinst. Det tog oss bara 5 år ;) En (till slut) solig och fin dag som jag än idag är mycket mycket nöjd över.

- Fyllde 19 år. Ingenting speciellt med denna åldern egentligen, men Emil hade planerat världens finaste födelsedag åt mig. Spa, bo i en svit och äta gott. Han kan han!

- 2017 var en toppen år. Här hade ni några av mina "highlights". Självklart var den största att träffa Emil, flytta ihop och bli sambos samt att vi köpte Geof. Detta året har jag även vuxit väldigt mycket som person och förstått vad som är värt att lägga energi på. Prioriteringarna är satta. Har även bytt jobb en gång och jag trivs superbra på mitt nya. Jag hoppas att 2018 kommer bli minst lika bra som 2017 var. 

Årsresumé del 1

- Det blev en sväng i backen som det inte hade blivit på ett tag. Detta var även när jag jobbade i skidbacken.. Kommer ihåg hur kallt det kunde vara ibland och man skulle stå ute i 8-10 timmar.

- Emil köpte blommor och favoritparfymen till alla hjärtans-dag. Vi blev tillsammans den 3:e januari, så lagom till alla hjärtans-dag hade vi varit tillsammans i ungefär 1.5 månad. Kommer ihåg när han kom hem till mig på torsdagskvällen från Karlstad och hade med sig dessa rosor.  

- Jag och mamma var nere på GHS och jag shoppade en hel del. Som vanligt så fungerade inte "jag ska bara kolla"...

- Vi var på en hel del terrängträningar med Stokes. Han tycker verkligen att det är så roligt och det är kul när man verkligen blir ett team. Vi har tagit oss över alla möjliga hinder och vi kommer definitivt att åka iväg på terrängträningar med honom även detta året.

- Vi köpte Geof efter två resor ner till Skåne. Jag är så lycklig över att vi köpte honom, trots att jag vissa dagar kan tycka att han är lite väl svår för mig. Jag är nu säker på att vi kommer bli ett grymt team och växa ihop, både på träning och tävling.

- Jag gick på studentbal. Alltså, så mycket som jag älskar min klänning. Vi köpte den till balen när jag gick ut nian men som sagt hade jag den även till studenten. Mörkblå med massa glitter, love it.

En liten tanke..

Hade ingenting att göra på rasten på jobbet och klickade omkring på Youtube. Lik som att det finns luriga hästhandlare finns det nog allt en och en annan lurig hästköpare. Intressant att höra en hästhandlares sida av en histora.

Ridsporten i sin helhet

Jag vet inte riktigt om trav faller innanför ridsport, jag tror inte det.. Äh, hur som helst, så tänkte jag lyfta en sida som heter trav.se för den som är intresserad av att lära sig mer om trav. Jag hade personligen för många år sedan en del fördomar kring trav, men med åren har de liksom ifrågasatts och nu förstår jag att de är lika mån om hästar som vi är. Trav.se är en bra sida för den som skulle vilja lära sig mer om just trav, kanske man inte har sån stor kunskap kring det eller så kanske man vill vinna jackpot. ;)

Vi i ridsporten ifrågasätts lika mycket som trav kan jag tänka mig och sanningen är att de finns dåliga hästmänniskor inom både trav och ridsporten. Det viktigaste är väl egentligen att inte tro på allt man läser utan att försöka skaffa sig sin egna uppfattning. Jag tror också att det är lätt att ser ner på någon om man inte själv sysslar med det, t ex som hoppning. Vi vill bara att hästarna ska hoppa högre och högre, men ingen ser egentligen det långsiktiga arbetet som vi lägger ner bakom allting.

Så, om ni vill lära er mer --> trav.se!

// Inlägget är i samarbete med trav.se

Tidiga mornar och sena kvällar

Go'kväll! Jag ligger i sängen och ska precis till att sova. Det har varit en lång dag idag, trots att det inte ens var nära gårdagen när jag gick upp 05.15 och somnade vid 22.30.. Det var dock värt det då tjejerna var här på en liten kvällsfika. Mysigt som alltid och mycket skratt i vanlig ordning. Jag har idag jobbat och ridit Stokes samt promenerat Geof tillsammans med mamma. Geof verkar bara bli bättre och bättre, så imorgon ska jag sitta upp och känna mig för. 

De senaste veckorna har jag jobbat väldigt mycket. Jag är anställd på 85% men har jobbat några timmar mer, vilket jag känner att jag verkligen inte hinner med. Jag hinner inte med på vardagarna att göra något här hemma (städa, tvätta), hinner inte med mig själv (egentid, träffa tjejerna, Emil osv) och hästarna får alltid ridas sent på kvällarna. Visst, att hästarna får ridas på kvällen får jag ju bara leva med, men att jag inte hinner med mig själv är inte bra. Från och till så kan jag må dåligt över att det blir för mycket i huvudet på mig. Det blir mycket runt omkring som till slut bara blir en enda röra. Därför har jag beslutat att från och med början av december gå ner i tid. Jag vill verkligen jobba kvar då jag trivs så bra och gillar arbetsuppgifterna. Någonstans så måste man ändå prioritera sig själv.

Sen har våren kanske lite mer överraskningar, we will see. Just nu så tar jag bara en sak itaget och försöker att inte få panik över minsta lilla som går fel.

Godnatt och kramis till er, 

Snart är han tillbaks!

Longering- med/utan inspänning?

Longering, inspänd eller inte? Jag personligen försöker variera så gott jag kan. För det mesta brukar jag longera Stokes utan inspänning, men ibland får han gå med snodd. De är oftast de dagar då han till exempel har gått ett hårdare pass dagen innan och behöver verkligen sträcka ut överlinjen. Inspänningen som jag använder är en gummisnodd, jag känner mig inte riktigt bekväm med att använda något annat. Inte för att jag avskyr allt förutom gummisnodd, utan för att jag har inte tillräckligt med kunskap om de för att använda de.

Geof däremot har jag aldrig provat att longera och som det ser ut nu så kommer det inte bli av på ett tag. Jag ska ta atg i det när allting med ridningen har fallit på plats. Grejen med Geof är att han förstår verkligen inte vad det är man vill när man longerar. Han tycker nog att det är värdelöst att springa runt i en cirkel, haha. Jag tycker däremot att det är väldigt bra att kunna longera sin häst då man kan få dom väldigt avslappnade utan att behöva sitta på ryggen.

Jag hade gärna skaffat mig mer kunskap om andra inspänningar. Använder ni några? Berätta gärna vilka & varför!

Irish Mash by St Hippolyt

I höstas när det var EM i Göteborg så var vi självklart på plats (som ni vet) och jag besökte där St Hippolyts monter. Jag har alltid varit lite intresserade i vad de har för foder, då jag alltid har köpt foder från KRAFFT. Fick med mig lite prover hem och skulle höra av mig med höanalys + lite ingående information om hästen, eventuell en bild eller två på Geof också. Jag skickade in allt och några dagar senare fick jag svar.

Foderstaten som jag fick från dom stämde rätt bra överens med den jag fått från KRAFFT. De tyckte båda han skulle fortsätta få 12 kilo hö om dagen och sedan hade de lite olika utbud med vad jag behövde komplettera fodret med. Jag valde dock att fortsätta med fodret från KRAFFT då jag tycker att det fungerar väldigt bra och Geof är väldigt fin i kroppen. Det som jag däremot blev lite intresserad av och som jag även har sett att Cornelia Rylén använder sig av är Irish Mash. 

Det är ett komplement som man kan ge efter långa transportsträckor, hårda träningspass eller i förebyggande syfte för kolik för hästar som kan ha lätt att få det. Jag pratade även med en återförsäljare av St Hippolyt igår och bestämde mig för att prova Irish mash till Geof efter hårdare träningspass. Dels för att de innehåller massa bra grejer som hjälper hästen att återhämta sig och för att man skulle blötlägga den vilket i sin tur gör att hästarna får i sig vätska, speciellt på vintern.

Jag köpte en 7.5 kilos säck och ska prova detta i någon månad nu efter träningspass som är lite tuffare så får vi se hur Geof ser ut i kroppen och hur han mår. Ska bli spännande!

Ulla Lingvalls foto.