emmylaursen!

Kategori: Tankar & åsikter

Att inse sin egna begränsning

Något som jag är väldigt glad över är hjälpen jag/vi får med Geof. Om från början var det inte ens på tal om att jag skulle köpa en unghäst, då varken jag eller mamma har kunskap om hur man ska utbilda/vidareutbilda en. Men, det blir ju aldrig som man har tänkt sig. Det var något med Geof som var väldigt speciellt, när man känner bara att "här har vi den". Jag visste att det skulle bli svårt och det har det varit. Han har skenat av ridbanan, stegrat så jag trott vi skulle slå omkull, blivit sparkad i magen när vi försökte lasta honom och så vidare. Däremot har jag alltid varit beslutsam om att det ska gå. 

Det som jag tror är viktigt att inse är att man kan inte allt- och kommer aldrig någonsin kunna allt. Istället för att tro sig kunna bäst och vägra ta hjälp, har vi tagit hjälp av flertalet personer för att kunna stå där vi står idag. Geof är en fantastisk häst, på alla sätt och vis men han är väldigt speciell. Man måste vara bestämd, men inte arg. Då sättet han hårt mot hårt och det vet vi alla hur det slutar. 

Jag är ofantligt stolt över utvecklingen som jag och Geof gjort under de knappa året som vi har ägt honom. Med hjälp av tränare, bekanta, hovslagare, equiterapeut, veterinärer och många fler. Just nu står Geof på tillridning, men jag rider honom fortfarande några dagar i veckan och tävlar honom. Det har hänt mycket med honom och den största skillnaden jag märker är att han har blivit så lugn till skillnad från när han kom. Det värmer självklart i hjärtat!

Vår senaste runda i Åsebo på 1m (felfritt). En runda jag är väldigt nöjd med och självklart finns det en del att jobba på och sakta men säkert tar vi oss dit.

En såndär tag

Namn: Emmy Olsson Laursen
Ålder: 19 (fyller 20 i år)
Längd: 174 cm
Sko-storlek: 39
Född: Falun
Bor: En bit utanför Falun i en liten by hehe

Allmänna frågor:
Nämn tre bra egenskaper hos dig själv: Stresstålig, noggrann och glad.

Nämn tre mindre bra egenskaper hos dig själv:  Svårt att släppa saker, kan ej varva ner och bryr mig för mycket ibland.
Vad är du rädd för: Tappa kontroll och spindlar.
Vad är du mest nöjd med hos dig själv: Att jag vågar säga ifrån.
Det roligaste jobbet du haft/har: Helt klart där jag jobbar nu. Bästa kollegorna.
Har du körkort och egen bil: Jajemen, båda två.
När tog du ditt körkort: 2016
När grät du senast: Måste ha varit i höstas någongång
När skrattade du senast: Idag i stallet

Vem åkte du bil med sist: Mamma
Vem åt du mat med sist: Emil
Vad var du rädd för när du var liten: Var väldigt mörkrädd 
Vad ville du som liten bli när du blev stor: Prinsessa... Vilket yrke asså
Värsta smärtan du råkat ut för: Psykisk sådan. Eller när en häst kliver på din fot med brodd, typ.
Något som gjort dig riktigt glad i ditt liv: Mina hästar & att jag träffade Emil
Har du någonsin sportat: Japp. Har nog provat det mesta.
Någon du ser upp till: Mamma
Vad finns alltid i din handväska: Laddare + headset
Har du varit utomlands någon gång: Ja
Största stad/städer du varit i: Det blir nog New York
Har du piercing eller tatuering: Har 5 hål i öronen
Storstad eller landet: Landet <3
Hamburgare eller pizza: Inget av dom
Kött eller fisk: Om jag måste välja blir det kött
Hund eller katt: Hund
Aftonbladet eller expressen: Dagens industri hellre än något av de andra två
McDonalds eller MAX: Max helst. De fåtal gånger det blir snabbmat.
Vin eller Öl: Båda smakar blä
Sport eller nyheter: Nyheter
Hockey eller fotboll: Hockey
Sommar eller vinter: Sommar
Vår eller höst: Vår
Flyg eller tåg: Flyg
Bil eller buss: Buss... Skojar bara

Tävlingsplanering

... är någon jag är ganska dålig på. Jag borde bli bättre och försöka göra upp en plan lite tidigare, men det slutar oftast med att jag bara går på magkänsla. NU är i alla fall den officiella debuten inbokad och jag har anmält mig. Det har ju lyckats krånglat till sig med samtliga pay n jumper som har varit innan, så blir det tävling på en gång. Tror dock inte att det är något problem direkt. Den 24:e februari i Åsebo blir det tävlingsdebut. Jag har anmält mig till två klasser med Geof, 80 cm och 90 cm. Det kändes som en bra början.

Här kommer det som är lite invecklat och som gjort att vi fått tänka om; jag skulle egentligen ha jobbat den 24:e men fick en kollega att byta pass med mig. Då fick jag jobba den 3:e istället som är datumet för tävlingen i Gagnef som jag tänkt åka på. I och med att jag verkligen ville till Åsebo, då även några andra från samma stall ska dit, får jag lov att jobba den 3:e. MEN, då hittade vi en annan tävling den 11:e (en söndag) och då har vi på jobbet inte ens öppet- vilket gör det säkert att vi kan åka iväg. Allting löste sig till slut.

Tävlingen nästa vecka i Åsebo blir alltså bara en check, vart vi står, vad vi behöver träna på och hur Geof hanterar tävlingsmiljön. Det är guld värt att min tränare även åker på dessa två tävlingar, så jag kommer kunna fråga om hjälp och så vidare om det skulle behövas. Känns riktigt bra. Nu blickar vi framåt mot tävlingssäsongen 2018!

Ulla Lingvalls foto.

Haha alltså han tar ju i bara liiite för mycket ;)

Jobba utan ridhus

Där Geof står nu har vi så härliga ridvägar. Det finns dels en lång gångbana (som det är skyltat att man får rida på) och även en lång väg som är lite backig. Med lite snö på backen och solen som skymtar fram är det riktigt härligt att rida där. Toppenbra konditionsträning och hästarna har sån framåtbjudning ute, i alla fall mina två. Stokes är väl mest galen, men Geof kan man faktiskt jobba.

Man märker på Geof när man ridit i ridhuset några dagar att han tycker det är så kul att komma ut och springa. Blir något litet bocksprång ibland här och där. Skönt också att inte alltid sitta och rida runt runt i ett ridhus- även fast jag älskar möjligheten att alltid ha ett att tillgå. Geof kan bli lite stark också när man rider ut, så jag har funderat på att eventuellt köpa ett baby pehlam till honom och prova. Har ni annars så bra tips på lite skarpare bett, men inte överdrivet skarpa?

Tänk att det har varit såhär tomt

Ja hörrni, tänk att det har varit såhär tomt här hemma? Jag och Emil skruvade möbler halva nätterna i början, tacka Gud dock för att vi inte skruvade ihop sängen eller soffan. Dels hade vi nog blivit bra less på allting och som vanligt fattas det alltid en del. Så smidigt att man (via IKEA) kunde beställa hemleverans och montering. Jag kommer ihåg när vi skruvade ihop köksstolarna och vi båda blev helt paff över hur små de verkade. Vi hade inte monterat ihop köksbordet då så det var svårt att förstå att stolarna skulle vara sådär låga haha.. Men sen så, så fort köksbordet kom upp så såg det bra ut ;)

Bara att få lamporna att fungera var (enligt mig) raketforskning. Det skulle jordas med en massa kablar och så vidare och så vidare. Tur att Emil är lite mer haj på det där än mig. så mycket möbler som skulle skruvas ihop men vi lyckades strukturera och prioritera det rätt bra. Vi började med allt som var prio ett för att kunna bo där; köksbord + stolar, soffa och säng. Sedan började man fundera på lite mer grejer runt omkring, så som tv-bänk, skoställ, nattduksbord. Sist men inte minst kom allting som är mest "utfyllnad", t ex avlastningsbordet på bild 2 till höger och vår matgrupp som står i vardagsrummet.

Vi trivs så bra i vår lägenhet och man får göra så gott man kan med tvätt, inredning och inhandling. Men självklart är drömmen att en vacker dag köpa ett hus, kanske till och med ett stall.. ;) Ibland undrar man också hur det skulle vara om vi flyttade härifrån. Samtidigt så är det ju här man har allting, men lite spännande skulle det vara.

 

FRÃ…GESTUND

Det var längesedan nu och en hel del har hänt 2017. Vi köpte Geof, jag tog studenten, flyttade hemifrån, började jobba och så vidare. Har ni några funderingar så shoot!

Bildresultat för frågestund

Bildresultat för iphone emojis

Q/A- Hästarna inför 2018

Q: Vad har du för planering och mål med hästarna 2018?

A: Stokes- Han kommer få gå träningar och åka med Geof när han ska ut på tävling. Stokes börjar bli till åren, så tävlingstiden är nog förbi men han har alldeles för mycket energi för att bli någon pensionär eller promenadhäst. Samtidigt så kommer han alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, min lilla skruttponny. Så planering och planering, det finns väl egentligen ingen specifik för honom. Vi ska ha roligt och försöka göra så mycket som möjligt ihop!

Geof- Denna herren har vi större mål med för 2018. Jag har börjat hitta en hel del knappar på honom, men självklart finns det mer att lära. Nu inför tävlingsdebuten kommer jag jobba mycket med dels hans kondition, men även mycket styrka och lydnad. Har pratat en del med min tränare och att träna på att rida relaterade avstånd är väldigt bra, för oss båda då jag gärna kan bli lite kvar i handen och har svårt för att rida fram ibland. Inget fel på hästen- bara jag som hela tiden håller lite för mycket.

Om allting går som det ska blir det tävlingsdebut den 3:e mars i Gagnef. Som jag har skrivit känns det bra, då det är en plats som han har varit på förut, det är stora ytor och min tränare kommer vara där. Många plus vilket gör det till en favorit till debuten. Höjd är väl någonting som jag har tänkt lite på och om allting går som det ska- på träningar- så kommer jag debutera 1m alternativt 90cm om inte allting känns så bra. Målet är att ha tävlat 110 cm innan årets slut. Jag vill självklart upp i klasserna, men skynda långsamt är det bästa. Med mig i bakhuvet måste jag också ha att Geof endast är 6 år och blir 7 år i mars. Det gäller mest att skapa en stabil och bra grund för honom, positiva upplevelser, så han sedan kan bygga vidare på det i livet.

Nyårslöften??

Detta med nyårslöften. Jag tycker bara att jag glömmer bort mina hela tiden. Kanske för att de inte är så viktiga för min del. Oavsett, så har jag faktiskt ett nyårslöfte till mig själv detta året och det är att våga misslyckas och följa magkänslan. Okej, det kanske är två men jag räknar det som ett. Misslyckas är något som jag (precis som varenda tonåring tror jag) är stundtals riktigt obekväm med. Tråkigt nog så är det en sådan enkel sak som gör att man inte lever sitt liv till fullo.

2018 ska även bli en bra tävlingsår har jag bestämt mig för. Vi kommer främst att satsa med Geof och Stokes kommer få åka med på lite träningar och även någon tävling. Planen med Geof är att den officiella debuten ska göras den 3:e mars i Gagnef. Dels för att det är mycket plats där och för att jag har tränat på den anläggningen tidigare med honom, så det blir ett ställe han är van med. Lite oklart vad jag siktar på att rida för höjd, men det är egentligen inte det viktigaste. Debuten får man alltid ta med en nypa salt.

Jag ska även försöka lägga ner lite mer tid på bloggen, så det blir lite mer jämn kvalité. Nu på sista tiden har det blivit svajigt, dels för jobbet tar en hel del tid och dels för att jag inte har haft en dator som har fungerat perfekt. Måste även bara poängtera att for.me's app är under all kritik. Så fruktansvärd dålig och tråkigt att de inte lägger mer tid på den.. 

Men hörrni, något som fortfarande är lite roligt är att jag har kvar mitt .se-domän trots att jag bara provade gratis i ett år men det verkar ha förlängts. Ibland ska man ha tur ;)

2018, bring it on.

<

 

Årsresumé del 2

- Jag tog studenten. Vet inte men detta var nog en av de bästa och största dagarna i hela mitt liv. Så skrämmande att inte veta vad man ska göra i livet, men ändå så sjukt att ha alla möjligheter. Jag kämpade verkligen för mina betyg och är oerhört stolt över dom. Jag och min ursprungsklass var med om en helvetesresa men vi klarade oss tillsammans genom allt. Träffade så mycket nya människor och många nya vänner. Sen värmer det alltid lite extra i hjärtat när ens föräldrar är stolt över en.  

- Den 1:a september var det dags. Jag och Emil flyttade ihop. Med handen på hjärtat var det helt rätt beslut och jag tycker inte alls att vi gjorde det för tidigt. Vi hade bara varit tillsammans i 6-7 månader så det är klart att man var lite orolig för en del grejer, men allting har blivit så bra. Vi har format vårt egna lilla kryp-in och vi trivs superbra. 

- En sak som självklart ska vara med är när det var dags för KM på ridklubben. Båda hästarna levererade på topp! Geof med en fin debutrunda trots att allting var kaos ute med både blåst och regn. Stokes ville inte vara sämre han heller och vad därför felfri i både grunden + omhoppningen. Toppade allting med att även vara snabbast, vilket ledde till vinst. Det tog oss bara 5 år ;) En (till slut) solig och fin dag som jag än idag är mycket mycket nöjd över.

- Fyllde 19 år. Ingenting speciellt med denna åldern egentligen, men Emil hade planerat världens finaste födelsedag åt mig. Spa, bo i en svit och äta gott. Han kan han!

- 2017 var en toppen år. Här hade ni några av mina "highlights". Självklart var den största att träffa Emil, flytta ihop och bli sambos samt att vi köpte Geof. Detta året har jag även vuxit väldigt mycket som person och förstått vad som är värt att lägga energi på. Prioriteringarna är satta. Har även bytt jobb en gång och jag trivs superbra på mitt nya. Jag hoppas att 2018 kommer bli minst lika bra som 2017 var. 

Årsresumé del 1

- Det blev en sväng i backen som det inte hade blivit på ett tag. Detta var även när jag jobbade i skidbacken.. Kommer ihåg hur kallt det kunde vara ibland och man skulle stå ute i 8-10 timmar.

- Emil köpte blommor och favoritparfymen till alla hjärtans-dag. Vi blev tillsammans den 3:e januari, så lagom till alla hjärtans-dag hade vi varit tillsammans i ungefär 1.5 månad. Kommer ihåg när han kom hem till mig på torsdagskvällen från Karlstad och hade med sig dessa rosor.  

- Jag och mamma var nere på GHS och jag shoppade en hel del. Som vanligt så fungerade inte "jag ska bara kolla"...

- Vi var på en hel del terrängträningar med Stokes. Han tycker verkligen att det är så roligt och det är kul när man verkligen blir ett team. Vi har tagit oss över alla möjliga hinder och vi kommer definitivt att åka iväg på terrängträningar med honom även detta året.

- Vi köpte Geof efter två resor ner till Skåne. Jag är så lycklig över att vi köpte honom, trots att jag vissa dagar kan tycka att han är lite väl svår för mig. Jag är nu säker på att vi kommer bli ett grymt team och växa ihop, både på träning och tävling.

- Jag gick på studentbal. Alltså, så mycket som jag älskar min klänning. Vi köpte den till balen när jag gick ut nian men som sagt hade jag den även till studenten. Mörkblå med massa glitter, love it.