emmylaursen!

Kategori: Geof

Något att bita i

Ja hörrni, denna tävlingsdagen blev lite annat än vad jag förväntade mig. Nu när man har fått lite distans från det hela så är det självklart mycket lättare att analysera vad det var som gick fel och varför det blev som det blev. När vi kom imorse till stallet stod Geof så nöjt i sin box och väntade. Lastningen gick bra och vi kom iväg till och med lite tidigare än vad vi egentligen behövde (det händer ju inte så ofta). Första klassen var 1.05m och jag tyckte han kändes fin på framridningen. Travade fram lite längre på ganska lång tygel innan jag kortade tygeln och galopperade fram honom. På framhoppningen tyckte jag att han kändes superfin i sprången! Alltså på riktigt, vilken känsla. Efter något språng bjöd han även på en bockning eller två -> mycket energi i kroppen. Redan då skulle jag förstått att jag behövt rida fram honom mer, men den tanken slog mig inte riktigt där och då.

1.05-klassen gick ändå helt okej tycker jag. Han var väldigt uppspelt men hoppade ändå fantastiskt bra och hoppade genom kombinationen utan vidare svårigheter. Det enda var att på ett hinder som stod ur en liten klurig tillbaka sväng så drog han mot ingången/utgången, vilket även gjorde att det räknas som en vägran då han sprang åt sidan istället för att hoppa hindret. Gjorde bara en volt och red på igen, och sen gick det som en klocka. Slutade på 7 fel (4 för "vägran" + 3 tidsfel). 

Inför 1.10-klassen blev det lite halvt panik, då jag trodde det var fler före mig än vad det var. Detta ledde till kass framridning (kan jag se tillbaka på det nu och inse att det var) men framhoppningen var ändå bra. Jag tyckte han kändes fin men fortfarande, för mycket energi. Med knappt några minuter kvar innan jag skulle in fanns det inte så mycket att göra. I denna klassen står det utesluten i protokollet, men INTE för att han vägrade utan för överskridande av maxtiden. Han drog järnet efter vissa hinder, så jag missade en del hinder -> fick rida om och det tog den massa tid. Nu kan jag tillbaka på det bara som att han hade alldeles för mycket energi i kroppen och jag lät han ha sina egna små idéer. På det hela så red jag på ett vanligt tredelat bett som jag tränade på i torsdags och tyckte det verkade bra, men nej. Bara att byta tillbaka till tredelade golden wing med pessoa-ringar. Det går han som en klocka på.

Så ja, vad drar jag för slutsatser? 1) Bättre planering av framridning/-hoppning 2) Rida igenom honom mera dagen innan tävling 3) Vara mer bestämd om från början (det är dock inte lätt när 650 kg vill till höger och du vill åt vänster, då flyger man med som en liten vante)

Avslutade kvällen med middag hemma hos mamma och pappa tillsammans med Emil. Imorgon ringer klockan 05.30, då vi ska hinna med hästarna innan jag ska jobba 7-14. Nu tar vi med oss allt det bra från dessa två rundor (finns alltid något bra) och så siktar vi på Svärdsjö om två veckor istället. Träna träna träna. Målen är klara, tydliga och uppsatta inom viss tid. 

Onsdag it is

Idag har det minsann varit en riktig sommardag. 27 grader varmt och vad passar inte bättre då än att ha storstädning i stallet? ;) Haha, jag tror vi alla var lika svettiga efter x-antal timmar i Avesta, men fint blev det! Det tog större delen av tiden denna dagen, men vi hann ju med dressyrträningen för Geof samt promenera Stokes en sväng. Geof var riktigt duktig! Nu börjar han få lite mera kläm på att flytta sig undan skänkeln i olika sammanhang, men främst skänkelvikningar. Vi tar det i små steg men sakta men säkert förstår han vad det handlar om. Riktigt roligt! Väntar för fullt på att polletten ska trilla ner hela vägen bara... ;) Annars så kändes han rund och fin i galoppen, allmänt avslappnad och trevlig. Lite trött såklart också av värmen.

Jag har bara duschat sen jag kom hem. Finns inte direkt energi till något mer efter en dag som denna. Imorgon ska jag gå på promenad/longera Geof innan jag ska hämta Malin. Vi tänkte åka och kika på hästtävling då vi känner en del som ska rida. Hoppas på minst lika bra väder igen! Stokes tänkte jag eventuellt rida på banan, men det beror på hur det blir med jobb mot eftermiddagen också. Det löser sig nog. Godnatt!

 

 

En sån fighter han är!

Då var detta meetinget över och Geof har verkligen hoppat fantastiskt. Vet att jag skrev mycket om det igår, men alltså wow vad vi har hittat varandra. Om vi hade ridit samma bana för 2-3 månader sen hade det varit en helt annan sak. Det jag märker störst skillnad på är kombinationerna som han har hoppat helt felfritt genom denna helgen. Dels har jag hittat bättre anridning mot just kombinationer men Geof har även blivit starkare och utvecklats så han använder hela kroppen. 

MEN idag vänner, gjorde vi en felfri 110-runda som avslutning på denna helgen!! Har nog bombat min Instagram med det redan, så får lov att skriva av resten här. Alltså vilken fighter han är min lilla Geof. Idag var han trött i kroppen och det kände man när man red fram, men jag lyckades ändå få ett bra snurr i galoppen. Banorna hela helgen har varit ganska tekniskt svåra, men idag tog nog priset ändå. Trots det och dåligt väder hoppade Geof som en stjärna och räddade oss rejält framförallt i ett läge där min förhållning kom för sent = trångt med galoppsprången på en linje. Laddar upp filmen imorgon!

Kvällen avslutades med middag här hemma som bestod av sötpotatis, lax och broccoli. Ny favorit! Morgondagen är än så länge lite halvt oplanerad, men Geof ska få joggas och bli av med eventuell träningsvärk. Sen är det väl vanligt pyssel som ska göras, eventuellt jobb på kvällen.

Tävlingsdag nummer 2

Klockan var 05.20 när alarmet ringde imorse och jag var mer död än levande tror jag. Vi hade morgonfodringen hos Stokes innan det var dags att åka till tävlingsplatsen och till Geof. Allting rullade på bra imorse och tur var väl det, för inte fanns det någon energi i en. Geof hade sovit gott natten som var, han var alldeles spånig och utvilad. Skönt med tanke på hur nervig han var över de mobila boxarna först. Vi började dagen med att rida 1m och det gick bra. En runda som jag är helt okej nöjd med, men jag red iväg till ett hinder som stod svårt placerat, vilket gjorde att han fick med sig frambommen. Inget att överanalysera direkt, men jag behöver ha lite mer is i magen i vissa situationer och bara vänta in hindret. Men som vanligt hoppade Geof fantastiskt bra och framförallt i kombinationen som vi tränat så mycket på! Vet att jag även skrev det igår, men så roligt när det håller flera dagar. ;)

Sedan var det en 1.10m-klass på tur. Det var exakt samma bana, så jag visste redan hur jag skulle rida, vilka svängar jag skulle ta och så vidare. Inför denna klassen var Geof lite mer avslappnad och nästan mot det trötta hållet, men det gör ingenting för då kan jag istället rida fram honom. Jag har han hellre så, än att han är stirrig och het. Hur som helst, framhoppningen kändes superbra och hela banan hoppade han klockrent! Vi är verkligen inne i ett bra flow just nu och det är bara att njuta. Kom en rivning på samma hinder som i första klassen, men denna gången hade energin börjat gå ur Geof lite samt att banan är något ojämn så oxern stod i "uppförsbacke". Men han hoppar ju som en på miljonen!! Jättenöjd med vår prestation och det blev till och med en liten rosett, då vi var en hel del 4-felare i avd.B. 

Imorgon rider jag 1.10m bara och satsar på att ha lika bra flyt och rytm hela banan runt som idag. Tänkte slänga upp filmen när jag har tid! Håll utkik och godnatt, nu är det dags att sova och samla kraft tills imorgon.

 

Story of Geof

Vi köpte Geof ifrån Stall Karupslund i Skåne, som en del av er säkert minns. Jag kommer ihåg när vi kom dit första gången och jag var så himla nervös. Oj oj, ni vet ju hur man kan blåsa upp saker ibland? Geof var den första hästen jag provade och egentligen den enda som jag ens behövde prova. Jag fick se en häst och provrida en till, men Geof hade fastnat i huvudet och till slut även i hjärtat. Han är väldigt speciell på det sättet att han har sin lilla rävfamilj bakom öronen, men har man bara honom med sig så har man en äkta fighter i alla sammanhang. Han kräver mycket tid och inte minst TÅLAMOD, något som jag verkligen fått träna upp. 

Jag och Geof har hunnit med en del på detta året som jag ägt honom, men ingenting har kommit gratis. Nada. Vi har lasttränat honom och inte förens nu börjar det gå riktigt bra. Jag har tränat och tränat på att rida ute bland maskiner, fordon, cyklister med mera för att han ska bli så säker som möjligt. Men sen är det också så, att ena dagen är en sten inte farlig och andra dagen kan den hugga benen av en. Hoppningen har också tagit sin tid. Vi har startat felfritt upp till 100 cm ihop och tanken är att få lite mer rutin och bra känsla på 100 cm och sakta men säkert upp på 105 och 110 (som vi redan debuterat med 3 nedslag). Jag tvivlar inte för fem öre på Geof eller hans kapacitet, för den finns där. Det är bara jag som ska lära mig utveckla och förmedla den på bästa tänkbara sett.

Såhär skrev Magnus och Camilla på sin Instagram här om dagen, superkul verkligen!

Full fart i 48 timmar

Hej hörrni! Alltså, de senaste två dygnen har varit allt förutom lugna. Kort och gott- jag och mamma bestämde oss i torsdags för att åka till Sundbyholm samma kväll. Med stallchefens tillstånd rullade vi in 00.45 på stallplanen med Geof. Lasta ur, gjorde det som endast var nödvändigt och åkte sedan till hotellet. Sista gången jag kollade på telefonen var den runt 01.40. Jag och mamma gick upp runt klockan 7 morgonen därpå, åt frukost och begav oss till tävlingsplatsen. Geof var alldeles spånig = en god nattsömn. 

I 90 cm red jag alldeles för passivt och hade en oerhört dålig galopp, vilket gav utrymme för Geof att göra lite som han själv kände för. 4 fel men en helt okej runda. 100 cm var en betydligt bättre runda, men det gick lite för fort mot slutet och Geof sprang på lite för mycket. Men ändå, en klar revansch från första rundan och skönt att avsluta dagen med en felfri ritt. Geof fick äta lite lunch, jag masserade honom lite och sedan fick jag mamma lite lunch innan vi åkte hemåt.

Vi lastade ur Geof, fixade med grejerna och pysslade innan bilen gick raka spåret till Stokes. Vi tog in de hästarna och jag gick ut på en promenad med Stokes. Emil kom och hämtade mig i stallet för att vi skulle hem och fixa oss innan vi skulle ut och äta med kompisar. En väldigt trevlig kväll och vi var hemma runt midnatt. Upp med tuppen imorse och släppte ut hästarna, åt frukost, gick på marknad i Rättvik (och fyndade en del saker!!) samt avslutade kvällen med grillning hos mamma och pappa.

Imorgon är det sovmorgon, sedan ska det fixas hos Stokes och städdag väntar i Avesta. Nu ska det pysslas och göras fint tillsammans med de andra tjejerna!

Langos till lunch, självklart

Ett par vingar jag köpte på marknaden, så fin dekoration!

Avslutade kvällen med detta!

Resultaten

Fredagen: Jag och Geof inledde meetinget med en 100cm-klass och jag hade verkligen inga förväntningar alls. Jag förstod att det skulle bli mycket för honom med allt runt om och därav kände jag bara att så länge vi kommer runt är jag nöjd. Denna rundan var Geof väldigt het och "på" vilket gjorde att rytmen i ridningen blev inte alls den samma och jag hade svårt att komma till någon bra ridning. Sen ska jag inte inte förneka att jag hade en del nerver också vilket självklart spelade in på resultatet som blev 8 fel i denna klassen (två rivningar).

Lördag: På lördagen red jag två klasser, 90 cm och 100 cm. I 90 cm rullade det på i vanlig ordning som gav oss en hel del självförtroende och vi började dagen med en felfri runda. Det var en lugn och stabil runda och det kändes skönt att Geof var sig själv på banan. Andra klassen blev det en riktig kommunikationsmiss mellan oss två, vilket gjorde att han red en oxer väldigt kraftigt (om man kan säga så?) och även hindret därpå, då allting hamnade ur balans. Dock var han ändå väldigt fin och jag var ändå nöjd med rundan då han verkligen gjorde så bra han kunde. 0 fel i första klassen och 8 fel i andra klassen.

Söndag: Avslutade hela meetinget med en 95cm-klass som slutade i en felfri runda. Det var väldigt skönt att avsluta meetinget på det sättet och jag är imponerad över att Geof ens hade energi kvar i kroppen. Det var den bästa rundan hittills och jag kommer leva på den känslan länge. Jag red bra och Geof gjorde en superbra insats. Med andra ord så har han genomfört fyra klart godkända rundor och varit lugn och fin däremellan. Dessutom kollade han inte till på ett endaste hinder utan bara hoppade allting med glädje.

Sundbyholm- check

Hej på er! Herregud, det har varit så långa dagar så det enda som hunnits uppdateras har varit Instagram. Det är så tråkigt att forme inte har en app som man kan blogga från, annars hade jag självklart gjort det. Som sagt, långa dagar och jag är oerhört trött nu men kort och gott; det var fyra oerhört bra dagar. Geof har skött sig på bästa möjliga sätt och levererade 2 felfria rundor + två godkända rundor med 8 fel i vardera. En del kommunikationsmissar och lite halvdålig ridning från min sida, men det var skönt att avsluta meetinget idag med en felfria runda.

Sundbyholm anordnar otroligt fina tävlingar och dessutom håller det bra standard alla dagar. Det fanns en del skillnader dock från när man kommer från lokala/mindre tävlingar. Här fick man till exempel vara hur många som helst på framhoppningen, vilket kommer med båda fördelar och nackdelar. Du kan börja hoppa i god tid om du behöver det utan att känna stress, MEN man är ibland alldeles för många där. På den relativt lilla ytan som framhoppningen var på så kunde vi ibland vara upp mot 10 hästar, där hälften hade röd rosett i svansen. Jag kan tycka att ibland blir det en fråga om säkerhet, att ingen häst ska bli skrämd eller liknande. Sen är det säkert en vanesak också, men är man ovan och dessutom sitter på en unghäst vill man helst ha lite plats. 

Meeting kommer alltid att vara favoriten hos mig. Det är så mysigt att ha hästen i en box, gå på morgonpromenad, tävla, kvällsjogga, kolla på massa andra ryttare och fina hästar och till och med lite utställare som är där. Man blir trött i både kropp och knopp, men det är det värt! Nu ska jag krypa ner och sova, imorgon ska jag bara rida Stokes och sedan jobba eftermiddag.