emmylaursen!

Kategori: Geof

Hoppträning + en massa annat

Först och främst; hej igen. Igår blev det en längre dag än vad jag hade räknat med och det fanns ingen tid för att slå upp datorn. Jag jobbade på förmiddagen och var sedan i stallet hos Stokes. Det var så härligt väder så jag red ut en sväng, men samtidigt är det lite halvkasst underlag överallt. Stenhårt och isigt. På eftermiddagen/kvällen var det dags för hoppträning med Geof och jag såg fram mot det- då vi skulle träna för min gamla tränare som jag inte träffat på flera år. Jag red själv i en hel timme och Geof skötte sig super! När vi skulle åka dit var det lite ponnyfasoner med lastningen, men till slut gick det så bra så. När träningen var avklarad och vi skulle åka hem trippade han in i transporten så fint, tror inte han orkade något annat. ;)

Vi red mycket linjer och hade en kombination också som vi tränade mycket på. Det jag tränar på mest nu med Geof är att han inte ska dra iväg efter ett hinder utan orka vara kvar i balans och även att han ska orka med att hålla en kortare galopp, fast med lika mycket tryck i. Vi fick ett kvitto på att vi var på rätt väg och självklart var det kul att träffa Linda! Alltid nyttigt också att träna för flera olika, då alla kan se olika saker man behöver förbättra. 

Idag har solen skinit och jag tog en liten sovmorgon. Vi kom hem 23.15 igår och då var jag inte speciellt pigg. Det var raka vägen till sängen och somnade så fort huvudet låg på kudden. Jag joggade Geof idag, för att försöka motverka eventuell träningsvärk och pysslade i stallet i vanlig ordning. Vi i stallet stack sedan och käkade lunch innan jag åkte hem. Satt fast i en kö i Borlänge, så jag hann inte till Stokes innan jobbet. Jag jobbar eftermiddag ikväll och sedan ett morgonpass imorgon. Förhoppningsvis blir det lite ledigt över påsk!

 

Varm i hjärtat

Hej hörrni! En tävlingsdag är avklarad och jag ligger i soffan helt utmattad. Klockan ringde 05.20 imorse och jag hade inte sovit något vidare natten innan, vilket gjorde att jag inte var speciellt pigg när det var dags att gå upp. Men, det var ju bara till att dra sig ur sängen och klä på sig ridbyxor och tävlingströjan, packa ner lite diverse saker innan mamma kom och hämtade mig. När vi kom fram fick jag en lysande idé, nämligen att jag skulle knoppa innan vi åkte till tävlingen. Efter mycket om och men fick jag färdigt allt innan transporten lämnade gårdsplanen. Geof tjafsade när han skulle åka från stallet till tävlingen. Vi fick stå och hålla på ett tag innan han gav med sig. Efter en kvart ungefär gick han in och fick fortsätta äta sin frukost.

Banan till 90 cm var en typisk lokal bana om man säger så, mycket snett igenom-långsida-snett igenom. Geof var lite ofokuserad på framridningen till den klassen, men det blev bättre efter han fått galoppera lite och kommit igång. Han var stark på framhoppningen, så fick jobba med mycket halvhalter och så tills hans blev lydigare. Väl inne på banan gjorde han en liten cirkus innan de kunde stänga portarna. Inget att stressa upp sig över eller bli irriterad på, jag upplevde honom som lite stressad. Han gjorde en bra runda i 90 med bra rytm och jag tyckte mina halvhalter gick igenom.

Inför 100 cm hade han lugnat ner sig lite.... Trodde jag. Han var mer fokuserad, fast ändå hetare. Lite svårt att förklara mer ord, men på framhoppningen red jag riktigt bra och vi fick några bra språng i kroppen innan vi gick in på banan. Båda rundorna, men framförallt den sista, är jag nöjd med. Vi hade en bra rytm, han lyssnade på mina halvhalter och jag kände att jag kunde båda gasa och bromsa. Två felfria = två rosetter! 

FILM kommer ikväll!

Blev stress-knoppning imorse, hehe

Film från 1 m igår

Jag är så stolt över Geof som genomför sin andra tävling på detta sättet. Hoppar fantastiskt (även fast vi har mycket att jobba på) och har en sån inställning till det hela. Spetsade öron och hoppar med en glädje utöver det vanliga. Bjuder fint på varenda hinder och krigar sig verkligen igenom. Säger det igen; är så stolt över honom. Min lilla häst <3

Hela tävlingsdagen

Äntligen i soffan för lite tid över att kika in här. Hur är det med er? Jag har varit igång sedan 03.45 imorse, så nog början man bli lite smått trött allt. Jag gick som sagt upp vid kvart i fyra imorse och mamma hämtade mig kvart över fyra. Vi åkte direkt till Avesta och vi var ganska ensamma ute på vägarna om jag säger så. Skönt på ett sätt också med ingen trafik. När vi väl var framme och jag plockade ur Geof ur boxen kommer "problem" nummer 1) han har bara 3 skor. Hur kan det ha hänt?? Vi förstod ingenting. Igår när vi red ut hade han 4 stycken och han halkade inte omkring, som han borde ha gjort om han endast hade 3. Vi hittade ingen sko, varken på stallplanen eller i boxen. Men, som tur kunde Jon slå på en ny innan vi åkte så jag fick komma iväg till tävlingen. Geof dansade in i transporten och såg mycket nöjd ut när han fick fortsätta sin frukost där.

För det första måste jag bara säga; WOW vilken anläggning Lurbo har. Två stora ridhus, dubbla utebanor (nu fick dock en användas som parkeringsplats) och stora ytor. Det jag var mest imponerad över var att de på collectingringen i ridhuset hade non-stop kontakt med de på framhoppningen. Vilka de skulle skicka upp till banan, vem som var på tur och så vidare. Allting flöt på riktigt bra och jag är imponerad över att de genomförde det så bra.

Till Geof nu; han är ju den mest okomplicerade unghästen nuförtiden. Detta hade jag inte sagt för 6 månader sedan. Han står som ett ljus i transporten, bryr sig inte om speciellt mycket annat på tävlingsplatsen och bara är så go. Framhoppningen var stundtals kaos (inte beroende på arrangören utan på ryttarna) så det gick inte riktigt att fokusera ibland när folk skrittade här och där och så vidare. Banan för första klassen (lokal 90 cm) var ganska utmanande. Bjöd på lite ovanliga linjer men en rolig bana. Vi tog oss igenom den med 4 fel på hinder nr 2 där han hoppade av stort på hinder nr 1 och jag hann inte riktigt få tillbaka honom i tid = bromsade in i hindret -> en bom föll. Inte hela världen, man lär sig.

Klass nummer 2 var en regional 100 cm. Det roliga var att det var mer eller mindre exakt samma bana som i första klassen, så jag visste redan hur jag skulle rida. Dubbla kombinationer gjorde det jobbigt åt många unghästar och det var även där den enda bommen föll. Sista språnget på en oxer ur kombinationen. Äh, han och jag lär oss fortfarande och han levererar en sån otrolig känsla så det finns inte. 

Summering: kort och gott- jag är väldigt nöjd. Han gjorde ett bra jobb och även jag red bra. Tillsammans gjorde vi två bra rundor och vi har en väldigt bra känsla med oss!

Tävlingsdebuten är avklarad

Klockan ringde 05.15 imorse och jag var inte så farligt trött. Mamma kom förbi här och hämtade mig, sedan var det full fart ner mot Avesta. När vi åkte hemifrån var det mörkt och när vi kom fram var det ljust, haha. Det var fullt med folk i stallet, alla höll på och packade, fixade med hästarna som skulle åka med och så vidare. Jag packade in allting i transporten i lugn och ro för att ha så mycket tid som möjligt till att lasta Geof. Man får inte vara stressad då, för då kan man lika gärna låta bli. Han går inte in snabbare för att man bara jagar på honom. 

Vi kom fram i god tid. Jag gick banan i min egna lilla värld och tog den tiden jag behövde. Sedan tog vi ut honom, jag red fram och hoppade sedan fram några enstaka språng. Första gången jag hoppade fram så kollade Geof till på räcket, då det var så konstigt ljus där inne. Tror inte riktigt han kunde urskilja var bommarna var riktigt, så han rev ganska rejält. Gångerna därpå gick det dock bättre och han kändes som vanligt. 

Väl inne på banan så blev han lite het mellanåt och skärmade av lite. Kände att jag inte alltid fick kontakt med honom, men det var bara under några få sekunder. I andra klassen blev han också lite spänd när det var folk som stod på läktaren (väldigt nära banan). Annars så måste jag ge Geof en riktig stjärna för hur han hanterade allting. Han var lugn, brydde sig inte speciellt mycket om vad andra gjorde och hade bra fokus på banan. Riktigt stolt över honom. Hela dagen resulterade i två felfria ritter och en bra dag för resterande del av vårt lilla team, framförallt Ida som var 2:a i 1m-klassen!

Jag och Emil köpte mat ikväll. Fanns ingen ork att göra någonting. Jag har nu varit igång i 16 timmar och jag börjar bli lite smått trött, förståeligt? Nu planerar vi nästa tävling!

Tävlingsplanering

... är någon jag är ganska dålig på. Jag borde bli bättre och försöka göra upp en plan lite tidigare, men det slutar oftast med att jag bara går på magkänsla. NU är i alla fall den officiella debuten inbokad och jag har anmält mig. Det har ju lyckats krånglat till sig med samtliga pay n jumper som har varit innan, så blir det tävling på en gång. Tror dock inte att det är något problem direkt. Den 24:e februari i Åsebo blir det tävlingsdebut. Jag har anmält mig till två klasser med Geof, 80 cm och 90 cm. Det kändes som en bra början.

Här kommer det som är lite invecklat och som gjort att vi fått tänka om; jag skulle egentligen ha jobbat den 24:e men fick en kollega att byta pass med mig. Då fick jag jobba den 3:e istället som är datumet för tävlingen i Gagnef som jag tänkt åka på. I och med att jag verkligen ville till Åsebo, då även några andra från samma stall ska dit, får jag lov att jobba den 3:e. MEN, då hittade vi en annan tävling den 11:e (en söndag) och då har vi på jobbet inte ens öppet- vilket gör det säkert att vi kan åka iväg. Allting löste sig till slut.

Tävlingen nästa vecka i Åsebo blir alltså bara en check, vart vi står, vad vi behöver träna på och hur Geof hanterar tävlingsmiljön. Det är guld värt att min tränare även åker på dessa två tävlingar, så jag kommer kunna fråga om hjälp och så vidare om det skulle behövas. Känns riktigt bra. Nu blickar vi framåt mot tävlingssäsongen 2018!

Ulla Lingvalls foto.

Haha alltså han tar ju i bara liiite för mycket ;)

Ludd överallt

Just nu är Geof inne i en liten skav-period. Allting ligger bra, men sen vi rakade honom är han lite extra känslig. Då får man klä in honom i ludd ;) Ska eventuellt köpa lite med till förbygeln om det visar sig att det behövs. Idag jobbade vi med markarbete. Så kul att de andra tjejerna i stallet är där när jag kommer, så man alltid kan umgås med någon. Så idag var vi två på häst och en på marken som fixade med bommar och sånt. Teamwork makes the dreamwork. 

Idag hade vi fyra travbommar, tre studs och ett fristående räcke. Började med travbommarna och att de bara skulle få rulla på lätt, vila på steget och slappna av. När det var bra gick vi över på studsen som Geof gjorde riktigt bra. Han tyckte nog att det var väldigt jobbigt, men försökte sitt yttersta. Sedan lyckades vi sno ihop någon liten bana innan vi höjde upp räckte på ungefär 120 cm och tog några enstaka språng på det. Det som är så kul med Geof nu är att det känns inte ens svårt eller högt. Vi har börjat hitta varandra och litar på varandra.

Stokes fick ut en tur i skogen och springa i snön, så han var nöjd. Imorgon blir det en ganska identisk dag med idag; Geof först, sen Stokes. Vi får se lite vad vädret tillåter, men troligtvis ska vi rida lite galoppbommar imorgon. Jag hoppas innerligt att en plats på hoppträningen kan bli ledig imorgon så vi får åka med Stokes, annars får vi åka med han till ridhuset bara.

Godnatt!

Tog med detta bettet från Stokes till Geof också och provade det idag. Det är ett tredelat med fasta ringar och något tjockare, vilket gör att det är något "snällare" är de bett som jag vanligtvis rider på (smalt tredelat som blir något skarpare). Geof gick helt okej på detta, trodde det skulle vara värre om jag ska vara ärlig. Skönt att ha något att variera med. Imorgon provar jag nog mitt Trust-bett istället (tjockare tvådelat).

Söndagshoppning (film)

Helgerna bara springer förbi.. Tänk att snart är redan halva februari borta. Jag har haft en lugn söndag som bestod av lite hoppträning på Geof. Vi byggde upp en linje som han gjorde superbra! I slutet tog vi ett språng som låg på 125 cm (!!) och det kändes riktigt bra. Jag litar verkligen på honom och han gör mig inte besviken. Han är otroligt reglerbar, men tycker ändå att det är lite jobbigt att samla sig trots att han gör det helt okej. Känner så tydligt i min ridning om jag kommer för nära på hinder nr 1 och då trycker på lite så blir språnget på hinder nr 2 flackt och hinder nr 3 kommer i farten bara. Men de gångerna när jag verkligen tänkte på galoppen, höll rytmen och bara red så stämde allting. 

Jag är fortfarande lite inne på om jag skulle ha köpt ett eller flera bett till honom. Igår kollade jag igenom filmer från när jag provred honom och då gick han på ett tjockare tredelat med fasta ringar. Jag tänkte att jag skulle ha köpt ett sånt till honom, men jag vill även prova något mer. Inte för att jag nödvändigtvis behöver det, utan för att det kan vara bra att ha och för variations skull. 

Imorgon efter jobbet åker jag till Geof. I och med att det var en krävande träning idag så hittar vi på något lite mindre intensivt imorgon. Godnatt!

Lite hoppning

Då var denna helgen över. Stokes fick ridas ut en liten sväng och vi hade bokat ridhuset för att åka upp med Geof. Han är fortfarande lite krånglig när vi ska lasta honom, men betydligt lättare än vad det har varit. Vi ställde fram en linje med 17.5 meter och sedan ett litet kryss. För att få lite mer att göra plockade vi även fram en cavaletti och två travbommar. Värmde upp på travbommarna, för att sedan fortsätta med cavalettin och krysset. När linjen var låg red jag på 5 och 4 galoppsprång för att kunna variera. Sedan höjde vi upp (runt 100-110 cm) och det kändes riktigt bra. 

Imorgon börjar jag lite senare än vanligt, vilket inte alls är helt fel. ;) Jag jobbar lite udda tider denna veckan och är ledig på fredag. Tanken är att Geof ska få jobba på rätt rejält + bli klippt. Sedan kan det hända att det är mer saker som ska fixas, men vi får avvakta och se.

Vad ska ni göra veckan som kommer?