emmylaursen!

Kategori: Frågor & svar

Q/A

Q: Är det inte smartare att rida bettlöst om han har små sår i mungipan? Tänker mig att det kommer in skum från munnen och gossar runt i såren? :)

A: Absolut hade det bästa varit att rida bettlöst hela tiden men tyvärr så kan jag inte det. Just nu så rider jag ut och trimmar honom på hackamore, men när jag hopptränar så krävs ett tränsbett och därför får bettskivorna sitta där. En lösning so far :)

Baucherbett?

Bett Tredelat Baucher Gold Medal®

Jag försöker att alltid hålla en bra variation på bett till Stokes och just nu använder jag mest; baby pelham, tredelat och hackamore. Dessa tre försöker jag variera mellan så mycket som möjligt, men jag har ändå några riktlinjer om man ska förklara det så. Jag rider endast ut längre sträckor på pelhamet och de tredelade, då han blir för stark för att kunna hanteras med ett hackamore. När jag rider dressyr rider jag endast med de tredelade och i hoppningen varierar det mellan tredelat och hackamore.

Men, jag vill ju alltid prova nya saker och kolla om det finns något som är ännu bättre. Därför så är jag inne lite just på att köpa ett baucherbett från Hööks. Har hört väldigt mycket bra om det bettet, att det är något skarpare men inte överdrivet och att många hästar tar ett bra stöd i det. Någon av er som använder detta bettet? I sånna fall vad tycker ni?

Q/A

Q: Hej emmy! Jag har läst din blogg jätte länge men aldrig kommenterat förr. Du är en så stor inspertation för mig inom ridsporten och du och din ponny är jätteduktiga tillsamans :) Jag ska göra min första tävling om 2 veckor och undrar om du kan visa hur man sätter på en nummerlapp för jag har ingen aning hur man gör :/ och jag undrar också om du kan berätta vad som innebär när man blir placerad. Tacksam för svar! Och en fråga till. Är det startnr eller hästnr som ska stå på nummerlappen?

A: Hej! Först och främst, tack så jättemycket! Va glad jag blir. Verkligen superkul att höra :) Börja tävla är alltid lite speciellt och första gången kan vara ganska krångligt med allting, därför är det bra att ha någon rutinerad med sig. Det finns olika sorters nummerlappar, en del har man på tränset/stigbygeln och en del kan man ha på förbygeln. Man får välja det som passar en själv bäst. När man blir placerad så är man i toppen av de antal som startar, antalet placerade varierar beroende på antalet startande. Är man i top 6 av de placerade får man rida ärevarv ;) Det är hästnumret som ska stå på nummerlappen!

 

Denna gillar jag personligen mest. Kardborren som man lätt fäster runt förbygeln. 

Dessa finns också. Tycker dock att resåren i snörerna suger så jag föredrar den andra! Man snor snörerna runt sidostycket på vänster sida när du tittar på tränset framifrån.

Q/A

Q: En fråga men varför har du samma kläder i stallet som i skolan? Typ jackor osv

A: Min Equiline-jacka har jag i skolan, men ibland även i stallet då den är sjukt bekväm att rida i. Tvättar alltid då vi har pälsallergiker på skolan. Sen har jag en del jackor till stallet och så, men aldrig i stallet.

 

Q/A

Q: Vad jobbar du som?

A: Jag är anställd på Bjursås Skicenter där jag är liftvärd :)

Q/A x2

Q: Hur gör du när du ställer in sidostyckena? Hur hårt vill du ha? Varför rider du med så långt bett?

A: När jag ställer in sidostyckena går jag mycket på känsla. Jag vill att bettet ska ligga bra i munnen och känna att jag har kontakt, alltså får det inte vara för slappt eller spänt. Sen varierar nog detta mycket från häst till häst, så man får prova sig fram! Anledningen för att Stokes har ett 13.5 långt bett är för att han trivs betydligt mer med det än med 11.5 eller 12.5, dock så fungerar han bra med 12.5 på babypelham. Jag tycker att han känns betydligt bättre på något större bett men varierar mycket och ja, han verkar trivas med det och det ligger bra i munnen så då får det bli det. Går alltid efter vad han trivs med :)

Q: Varför lämnar du inte tillbaka den och köper en ny i rätt storlek? 

A: För att det hade lyckats blivit ett yttepytte litet märke i den och då går det inte att lämna tillbaka den.

 

 

Ytterligare ett i-landsproblem

Ja, med ny telefon så kommer nya problem. Eller ja, problem och problem- man ska då köpa 10 olika skal så man kan byta mellan.. ;) Jag har ett nu som är färgat som svartvitt ormskinn, men det känns inte alls som något jag vill ha hela tiden så ytterligare ett i-landsproblem har växt fram. Vad ska jag köpa för skal? De från Richmond & Finch är ju sjukt snygga!

1. Richmond & Finch, 399 kr // 2. Richmond & Finch, 399 kr

 

3. Malene Birger, 299 kr // 4. JFR, 99 kr

 

5. JFR, 99 kr // 6. JFR, 99 kr

 

 

Vad vill ni läsa?

Jag har lite torka ibland när jag ska sätta mig och skriva tidsinställda inlägg. Det blir lätt några #tb eller typ ett collage, vilket jag tycker börjar bli riktigt långtråkigt. Det skulle verkligen vara jättekul om ni kunde lämna lite idéer, vad ni skulle vilja läsa om och så! Kanske en frågestund skulle vara roligt? KOMMENTERA det ni tycker!

 

Q/A

Q: Hur hög är Stokes?

A: Stokes är en maxad D-ponny, det vill säga han är 148 cm i mankhöjd.

Q/A

Q: Du skrev förut att en Meredith inte alls passade, vad är skillnaden? Och varför har du inte 17 tum?

A: Vi trodde DÅ att en Meredith inte alls skulle passa, men den jag har nu antar jag skiljer sig i bomvid och liknande. Den jag har nu har som sagt kunniga och rutinerade sadelutprovare valt fram och den ligger bra. Mer än så kan jag inte säga. Anledningen till att jag inte har en 17" eller 17,5" är för att jag satt inte lika bra i dem :)