emmylaursen!

Varför veterinärbesikta när det kan vara försent?

När jag var och tävlade i Säter förra helgen gick det väldigt bra i 115 och Geof kändes superfin. Precis enligt rutin ska hästarna kollas av veterinär innan man får starta 120 eller högre. Jag har varit med om en gång där det var besiktning redan från 115, men det spelar väl ingen roll egentligen. Hur som helst, så när jag kom till veterinären så frågade han hur det hade gått, hur hästen kändes och så vidare. Lite vanligt småprat innan jag skulle springa med honom en sträcka, vända och springa tillbaka.

Veterinären sa då en ganska intressant sak som fick mig att tänka efter lite. Han sa "Jag förstår inte varför jag ska kolla upp en häst som redan gått en klass". Det är så sant det han säger, med allt vad det innebär. Har hästen varit oren och man startar en runda utan att veterinären har kollat på den, så är skadan redan gjord. Det skulle i praktiken kunna innebära att jag startade Geof i 115 men när jag visar han för veterinären är han oren, då är det redan försent. Självklart kan det hända något inne på banan, men i det stora hela så är det inte hållbart för skadan är redan skedd. Men då kommer vi till min fundering; hur har man resonerat kring att veterinärer ska kolla på hästarna och från vilka klasser? Hur har man tänkt kring det faktum att det finns tävlingar som har allt från 100 cm till 120 cm och att hästarna då kan gott och väl gå en klass innan 120 där veterinärbesiktningen oftast kommer.

Lite flummigt inlägg, men jag hoppas att ni förstår hur jag menar. Det känns så konstigt bara att man kan kolla en häst EFTER att man ridit en runda, innan man går på nästa. Samtidigt förstår jag också att det kan vara svårt att sätta en gräns för vilka hästar som bör visas för veterinär och vilka som inte bör/behöver. Tåls att tänka på dock..

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas